Verkleuring van verf

Hoe voorkom ik vergeling van verf?

Vergeling, ook wel donker vergeling genoemd, komt voor bij schilderwerk waar onvoldoende daglicht komt. Geel verkleurde verf komt vaak voor bij de binnenkant van de toiletdeuren, slaapkamer kastdeuren en onder traplopers. Vergeling van verf komt voor bij alle alkydharsverven en is snel zichtbaar bij lichte kleuren, al kan het ook bij pastelkleuren voorkomen. Alkydharsverven zijn te herkennen aan het feit dat deze te verdunnen zijn met terpentine. Vergeling kan ook ontstaan door blootstelling aan rook, nicotine, vuil en vet.
Donker vergeling is te voorkomen door voor voldoende daglicht te zorgen en het schilderwerk niet aan te hoge temperaturen bloot te stellen. Ook kunt u ervoor kiezen een vergrijsde tint verf te nemen om vergeling te voorkomen. Uiteraard is ook het voorkomen van blootstelling aan nicotine, vuil, vet en rook raadzaam.
Echter mag er tegenwoordig wegens milieuoverwegingen en gezondheid geen alkydharsverf voor binnen in woningen worden gebruikt maar alleen bij hoge uitzondering als er bijvoorbeeld brand is geweest. Het voordeel van water gedragen verf is dat deze niet vergelend is.

Blaasvorming in verf

Blaasjes in de verf wat doe je er aan?

Blaasjes in de verf, ook wel blaarvorming genoemd, is het plaatselijk loslaten van de verf door blaren in het schilderwerk. De blaren ontstaan vaak door vocht insluiting in de ondergrond en het te snel opwarmen en drogen van de bovenste verflaag. De blaren, ook wel poriën genoemd, worden hierdoor gevuld met lucht en dit zet uit door te snelle opwarming. Blaasvorming in schilderwerk komt vaak voor in (grof) hout zoals meranti.
Om blaasvormig in het schilderwerk te voorkomen is een watergedragen poriënvuller nodig om de poriën in grofporig hout te vullen. Het is daarnaast belangrijk de aangebrachte verflaag zo snel mogelijk na aanbrengen uit de zon te halen en zon belasting te voorkomen.
Heeft er inmiddels blaasvorming opgetreden en hebt u een oplossing nodig? U dient dan de oude gehavende verflagen te verwijderen en de ondergrond uitvoerig te reinigen en schuren. Hierna dient u een nieuw verfsysteem aan te brengen. Voorkom problemen en laat dit door een erkent ‘Betere Schilder’ doen.

Afbladderen van verf

Waarom bladdert verf af?

Het afbladderen kan plaatsvinden bij oude en nieuwe verflagen en betreft het plaatselijk loslaten van verf. Afbladderen kan ontstaan doordat de verf op een te vochtige ondergrond is aangebracht. Ook kan het afbladderen van schilderwerk plaatsvinden door scheurvorming van de ondergrond of wanneer men verschillende typen verf op elkaar aanbrengt.
De enige oplossing voor afbladderen is het volledig schrapen en verwijderen van de bestaande verflagen en nieuwe lagen aanbrengen . Zorg ervoor dat dit in de juiste condities plaatsvindt en met de juiste materialen.

Rimpelen van verf

Hoe kan het dat verf begint te rimpelen en te schroeien?

Het rimpelen van verflagen treedt op als de onderste gedeelte van de verf nog niet helemaal is gedroogd en het bovenste, al droge, oppervlak hierdoor rimpels in de laag gaat vertonen. Dit is veelal het gevolg van het aanbrengen van een te dikke verflaag of doordat de grondlaag nog niet volledig droog was gedurende het aanbrengen van de laatste verflaag. Deze rimpelreactie is schroei en is vooral zichtbaar op hoekjes en onderdorpels.

Gerimpeld schilderwerk dient te worden verwijderd, waarna er een volledig nieuw verfsysteem op aangebracht dient te worden. Zodra het oppervlak weer volledig droog en glad is kan er weer overheen geschilderd worden.