Alles over kalkverf

Kalkverf is de laatste jaren steeds populairder geworden, mede door de prachtige effecten die er mee bereikt kunnen worden. Vooral in landelijke huizen komt deze verf steeds vaker voor.

Het principe van kalkverf is al eeuwen oud, maar met de opkomst van synthetische muurverven verdween de kalkverf naar de achtergrond. Nu is de verf weer razend populair en is het in niets meer te vergelijken met vroeger. Vandaag de dag wordt deze verf vervaardigt door middel van een uitgebreid productieproces, waarmee het meteen geschikt is voor binnen- en buitenmuren.

Het verschil

Kalkverf is een 100% natuurlijke verf en wordt samengesteld uit water en kalk, waardoor het natuurlijk en milieuvriendelijk is. Daarin ligt het grote verschil met reguliere muurverf. Het bindmiddel is gebluste kalk waar het bij normale muurverf latex of acryl is, synthetische stoffen. De effecten die bereikt kunnen worden zijn totaal anders dan met gewone muurverven.

Kalkverf is extreem mat wat zorgt voor een aparte sfeer en resultaat. Door verschillende lagen aan te brengen krijgt u mooie kleurschakeringen en nuances op de muur met als resultaat een verweerde en doorleefde look.

Voordelen

Naast de bijzondere effecten en milieuvriendelijkheid van de verf zijn er nog een aantal voordelen te noemen: vocht in de muur kan verdampen en blijft niet gevangen zitten zoals bij de synthetische muurverven. Kalkverf is mos en schimmelwerend en heeft een zeer hoge dekkingskracht.

Nadelen

Kalkverf is niet zomaar over te verven. Fouten in het schilderwerk kunnen niet zomaar hersteld worden, door het effect van de verf blijft u het altijd zien als er een stuk overgeschilderd wordt.
De verf is bovendien veel gevoeliger voor vuil. Hier heeft u wel de mogelijkheid om er een soort vernis overheen te schilderen. De verf is dan beter beschermd maar gaat wel ten koste van de open structuur.

Keuze in kleur

Omdat kalk een materiaal is met de kleur wit is het niet mogelijk om oneindig veel kleuren samen te stellen. Dit is vooral bij de donkere tinten het geval. Kalkverf kan alleen gebaseerd worden op natuurlijke pigmenten die te combineren zijn met gebluste kalk. Dit neemt niet weg dat er nog steeds een scala aan kleuren zijn. Elk merk die deze verf aanbied heeft ruim honderd verschillende kleuren in het assortiment die jaarlijks uitgebreid wordt.

Woning weetjes

Een misverstand die vaak naar voren komt is dat kalkverf hetzelfde is als krijtverf. Het zijn wel beide natuurlijke verfsoorten maar er is wel degelijk verschil tussen kalk- en krijtverf. Krijtverf droogt egaal en krijgt niet de kleureffecten mee zoals bij kalkverf. Krijtverf is achteraf makkelijk over te schilderen met andere verf.

kalkverf kalkverf kalkverf